KREMNA JUHA IZ RDEČE PESE

Za ohranjanje toplote v organizmu se na prehodu zime v pomlad zelo prileže kremna juha iz rdeče pese. Nadvse okusna in nežno začinjena juha vas bo okrepila, primerna pa je tudi kot večerna jed v kombinaciji s čapati kruhki in zeliščnim ghee maslom, ki smo jih že pripravljali skupaj na Tečajih ajurvedske kulinarike.

recept

Sestavine (za 4 osebe):
750 g gomoljev rdeče pese, 1 l vode, 2 žlici ghee masla, 1 žlička semen kumine, ščepec mletega kardamoma, 1 žlička ingverja v prahu, ½ žličke mletega koriandra, po en ščepec mletega muškatnega oreščka, cimeta in klinčkov, 1-2 žlički soli, črni poper po okusu, 2 žlici limoninega soka, svež peteršilj.

Postopek:
V kozici segrejemo ghee maslo. Najprej prepražimo semena kumine, in sicer toliko, da se sliši pokanje. Nato hkrati dodamo vse predhodno pripravljene zmlete začimbe in olupljeno ter na kose razrezano rdečo peso. Pomešamo in rahlo podušimo. Solimo, popramo in prilijemo 1 l vroče vode ter vse skupaj premešamo. Pokrijemo in pustimo vreti na rahlem ognju cca. 20 minut. Nato zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo limonin sok. Juha je pripravljena. Postrežemo jo v skodelicah in posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Še gospodinjski trik: predno začnete lupiti in rezati rdečo peso, si roke izdatno naoljite (oz. si jih namažite z ghee maslom), zaradi česar se rdeča barva pese ne bo vpila v kožo – ghee pa bo kožo tudi lepo nahranil : )!

Dober tek!