LANENI KRUHKI Z GLAZIRANO ŠALOTKO

Laneno seme skriva v svoji obliki drobne kapljice pravo bogastvo zdravih maščobnih kislin. Te vnesemo v organizem le, če seme dobro pregriznemo ali pa zmeljemo v mlinčku, ki te fine moke ne segreva (odličen je polžasti sokovnik Omega). Zdrave maščobe so nujno potrebne za prehranjevanje živčnih ovojnic, zato ne smemo pozabiti nanje.

Tudi šalotka si vsekakor zasluži večjo veljavo v kulinariki, saj je odlična za uravnavanju želodčne kisline in ustvarjanje koristnih bakterij v črevesju – vse to pa krepi odpornost organizma. Da lupljenje drobnih šalotk za kuho ni toliko zamudno, pa je tu gospodinjski trik: v vrelo vodo stresemo šalotke, pustimo vreti 1 min., nato pa jih odcedimo in ohladimo. To lahko postorimo že prej in tako pridobimo čas, lupljenje pa poteka hitro in brez težav.

Glazirane šalotke
Sestavine (vse naj bodo organske pridelave):
½ kg šalotk, 2 žlici ghee masla, 2 žlici javorjevega sirupa, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in sveže mlet poper po okusu,  2 žlici narezanega peteršilja za posip.

š2Postopek:
Šalotke potopimo v vrelo vodo za 1 min., odcedimo in jih olupimo. V veliki litoželezni ponvi razpustimo ghee maslo, dodamo šalotke, javorjev sirup in pomešamo. Dušimo 10 min., da rahlo spremenijo barvo, nato pa dolijemo še kis ter sol in poper po okusu. Na nizkem ognju v pregreti ponvi vse skupaj dušimo še cca. 15 min. in občasno premešamo. Ko so šalotke nared, jih posujemo s peteršiljem in serviramo.

Laneni kruhki
Sestavine:
1 skodelica in 2 žlici pirine moke, ½ skodelice mletih lanenih semen, 3 žlice ržene moke, ⅔ skodelice vode, 2 žlički olja, 1 zavitek vinskega kamna, ¾ žličke soli.

l1Postopek:
Pečico ogrejemo na 180°C. V posodi zmešamo skupaj vse suhe sestavine ter prilijemo vodo z oljem. Pregnetemo in pustimo, da zmes malce vzhaja. V pekač za muffine razporedimo 12 papirnatih posodic in vanje denemo po cca. 1 zvrhano žlice mase. Po vrhu lahko posujemo še s celimi lanenimi semeni. Pečemo cca. 25 min., nato pa še malce počakamo, da se ohladijo. Hrustljave kruhke kombiniramo s sočno pripravljeno glazirano šalotko.

Pa lep dober tek!