NARASTEK IZ DATLJEV IN PROSENE KAŠE
Prosena kaša je preprosta in zdrava jed, ki jo lahko ponudimo za zajtrk, malico, kot zelenjavno prilogo ali kot sladico. Za pripravo kašo predhodno operemo in jo skuhamo v 3-kratni količini tekočine. To je lahko npr. jabolčni sok, mleko ali osoljena voda, s čimer uporabimo isto živilo v različnih obrokih. Za novembrski recept smo izbrali sladko različico jedi, in sicer okusen narastek iz datljev in prosene kaše. …
Sestavine:
– 250 g prosene kaše
– 750 ml mandljevega mleka
– 100 g izkoščičenih svežih datljev
– 1 jajce
– 2 žlici javorjevega sirupa
– cimet v prahu
– mandljevi lističi za posip
Postopek:
Proseno kašo preberemo, operemo ter odcedimo in vmešamo v vrelo mandljevo mleko. V pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo 15 min. Datlje operemo in jih narežemo na tanke rezance (če imate doma posušene datlje, jih je potrebno predhodno namočiti) ter zmešamo s cimetom in javorjevim sirupom. Jajce ločimo – beljak stepemo v trd sneg, nato pa mu dodamo rumenjak. Z metlico vse skupaj narahlo umešamo v skuhano proseno kašo. V pekač (namaščen ali obložen s papirjem za peko) razporedimo polovico mase, nanjo položimo začinjene datlje in prekrijemo še s preostalo kašo. Maso pogladimo, povrhu pa posujemo mandljeve lističe. Pečemo v prej ogreti pečici na 200°C – 20 min oz. toliko, da se rahlo rjavo zapeče.
Dober tek!