Pečena jabolka

Zlata pravila ajurvede v prehranjevanju so: sezonska, lokalna in neškropljena živila; največji obrok v dnevu zaužiti okoli poldneva, predhodni obrok pa prebaviti do konca; ne jesti po sončnem zahodu in upoštevati konstitucijski tip vsakega posameznika. Ta spoznanja večtisočletne prakse ajurvede je vredno »zakodirati« v vsak organizem, saj lahko s tem olajšamo njegovo delo in ga ohranjamo v dobrem zdravju. Če so vsa našteta pravila prevelik zalogaj, pa lahko za začetek upoštevamo vsaj ajurvedski nasvet s posebnim simboličnim pomenom, in sicer naj vsak naš obrok zajema tolikšno količino hrane kot jo spravimo v dve odprti dlani oz. obliko odprte anjali mudre :).

Tokrat smo pripravili recept PEČENIH JABOLK, že skoraj pozabljeni priboljšek za zimske dni, ki nas prijetno pogreje, nahrani in osveži.

applesVir: www.germandeli.com.

Sestavine:
6 neškropljenih jabolk Topaz, 1 pest rozin, 1 pest orehovih jedrc, tekoče sladilo (lahko npr. tudi šipkov sirup), po 1 ščepec mletega ingverja, cimeta in klinčkov, ghee maslo za premaz.

Postopek:
Jabolka operemo in jim izkoščičimo peščišče. Sesekljamo orehova jedrca in dodamo oprane rozine. Pomešamo z začimbami in s sladilom, da se vse skupaj poveže. Z maso napolnimo jabolka, jih damo v predhodno namazan ognjevaren pekač, po vrhu pa jih premažemo še z ghee maslom, da jabolka med pečenjem ne popokajo. Pečemo 25 minut pri 180°C, postrežemo pa jih lahko tople al hladne.