Ajurveda je indijska tradicionalna medicina, ki se šteje kot najstarejši znani medicinski sistem. Človeka obravnava kot del Univerzuma, v katerem posameznik predstavlja le celico tega Velikega Bitja.

Pristop k človeku v ajurvedi je individualiziran skozi določanje osebne psihosomatske konstitucije. Le-ta izraža edinstven preplet petih velikih elementov v telesu in umu posameznika, ki so naslednji: eter, zrak, ogenj, voda in zemlja. Ob spočetju določena individualna konstitucija narekuje omejitve posameznika v duševnem in fiziološkem smislu. To pa pomeni, da je pomembno, da se za dolgoročno ohranjanje zdravja držimo specifičnih smernic glede prehrane, dnevnega ritma ter ustreznega režima sprostitve in telesne vadbe, ki jih zahteva naš avtentičen preplet teh petih elementov.

Ajurvedsko zdravniško svetovanje, ki ga v centru HORTUS VITÆ izvaja dr. med. Biljana Dušić, zdravnica in svetovalka ajurvedske medicine, je usmerjeno v odpravljanje vzrokov za nastale motnje, vključuje pa:
– ajurvedsko diagnostiko;
– svetovanje ustrezne prehrane glede na ajurvedsko konstitucijo posameznika;
– svetovanje ustrezne dnevne in sezonske rutine;
– svetovanje ustreznih oblik fizičnih aktivnosti;
– svetovanje ustreznih oblik sprostitve in meditacije;
– svetovanje v primeru akutnih in kroničnih zdravstvenih obolenj.

Svetovanje ob prvem obisku v posvetovalnici traja 2 uri. Prvi del poteka kot diagnostični pogovor in vsebuje pregled kože, jezika, pulza. Drugi del svetovanja pa je namenjen navodilom, zato je zaželeno, da s seboj vzamete kakšen zvezek, v katerega si boste navodila zapisali.
Cena prvega svetovanja (2 uri): 120 EUR.

Kontrolno svetovanje traja 1 uro, namenjeno pa je spremljanju zdravstvene situacije.
Cena kontrolnega svetovanja (1 ura): 90 EUR.

Za informacije, pridobljene iz pulza, vas prosimo, da pred svetovanjem ne zaužijete obilnejšega obroka, kot tudi, da na svetovanje ne pridete zelo lačni. Kakšno uro pred svetovanjem je dobro zaužiti manjši obrok (juha ipd.).

»Imenuje se AJURVEDA (znanost življenja), kjer so položene dobre in slabe plati življenja, sreča in žalost, ki je zdravilna življenju, in tudi njegova življenjska doba.«
(Charaka Samhita)

Ajurvedsko zdravniško svetovanje

 
 
Back to top