Vrtnice iz batate

Novo sezono odpiramo z mislijo na cvetove vrtnic, ki so nas razveseljevali skozi vroče poletje s svojimi barvami in dišavami. V čajnih mešanicah in rožni vodi pa smo se lahko z njimi tudi ohladili. V prvem receptu po poletnih počitnicah nas bo na vrtnice spomnila le oblika prigrizka (hvala Metki za namig :)), živila pa bomo izbrali po priporočilu ajurvede za prehodno obdobje iz poletja v jesen. Batato ali sladki krompir v roke in lotimo se testenega zvitka z okusnimi začimbami.

img1.9.

Sestavine:
1 gomolj batate (cca. 250 g), 1 zavitek svežega listnatega testa (275 g, 40 x 24 cm), voda, agavin sirup za premaz, kardamom in cimet v prahu za posip.

Postopek:
Surov gomolj batate ali sladkega krompirja olupimo in narežemo na čim tanjše lističe (če so tanki in skoraj prosojni, se jih lažje oblikuje skupaj s testom v zvitek). Rahlo jih pokuhamo v vreli vodi cca. 5 minut. Vmes narežemo listnato testo na 2 cm široke trakove. Vsak trak obložimo z lističi batate tako, da je ukrivljen del na zgornji strani testa. Tesno zavijemo v zvitek in položimo v pekač za muffine, obložen s papirčki. Pečemo 25 minut. Ko se zvitki ohladijo, jih s čopičem pomažemo z agavinim sirupom in nazadnje posujemo še s cimetom in kardamomom.

Da batata uspeva tudi na naših tleh, si lahko preberete na tej povezavi. O uspešni letini na Gorenjskem je že leta 2012 pisala tudi vsestranska Ruth Podgornik Reš na svojem blogu. Najnovejše površine pa so zasajene v Vipavski dolini – članek o eksotičnem eksperimentu si lahko preberete tukaj.