ŽAFRANOV RIŽ Z VRTNIČNIMI LISTI

V letošnjem letu premiki Narave ne upoštevajo začetka in konca posameznih letnih časov. Tako nas tudi v želenem toplejšem obdobju proti začetku poletja spremljajo nizke temperature, dež in veter. Ampak – poletje bo!

Za mesec junij smo izbrali recept, ki povezuje pomladno in poletno obdobje – kot most med hladnim in toplim vremenom. Dodali pa smo mu še romantičnost vrtnic za mesec rožnik, v katerega vstopamo. Naj vam srce še posebej lepo igra v tem mesecu.

junij

Sestavine (za 4 osebe):
½ skodelice olupljenih in narezanih mandljev (lahko tudi mandljevih lističev), 1 skodelica basmati riža, 2½ skodelice vode, 4 posušeni curry lističi, po ¼ žličke mletega kardamoma, mletega cimeta in soli, 2 žlici ghee masla, ¼ skodelice rozin, ¼ žličke rožne vode, ¼ žličke posušenih in zdrobljenih vrtničnih lističev, 10-12 nitk (pestičev) žafrana.

Postopek:
Vodo predhodno zavremo in odstavimo. V možnarju potolčemo žafran in ga prelijemo s 3 žlicami vode ter pustimo stati 10 minut, da se voda lepo obarva. Mandlje suho prepražimo, dodamo rozine in še nekaj časa skupaj pražimo. Riž ravno tako najprej suho prepražimo, da so obarva rahlo rjavo, nato dodamo ghee maslo in premešamo. Dodamo rožno vodo, namočen žafran ter pražene mandlje z rozinami in preostanek vode. Počakamo, da vsebina začne rahlo vreti, in pustimo pokrito na minimalnem ognju od 20 do 30 minut oz. dokler se riž ne zmehča.

Jed je polnega okusa kot priloga ali pa kot samostojna sladica še posebej, če ji dodamo še dišeče liste vrtnice burbonke z babičinega vrta!