Datljev sirup

S tem preprostim receptom si lahko pripravimo pravi eliksir za izboljšanje krvi, saj sirup iz datljev v sebi nosi veliko železa. Sladimo lahko napitke, ga uporabimo kot namaz ali preliv, seveda pa je uporaben tudi pri pripravi sladic.

recept_feb_1Vir: www.afanaticalfoodie.com.

Sestavine:
500 ml datljev, 500 ml vode.

Postopek:
Datlje operemo, izkoščičimo in namočimo v vodi za dve uri (mehke Medjool datlje lahko le za pol ure). Nato jih pretlačimo s paličnim mešalnikom in odcedimo skozi gosto bombažno tkanino. Postopek lahko še enkrat ponovimo in gosto pulpo zopet pomešamo z vodo ter pretlačimo in precedimo. Tako iztisnjeno tekočino kuhamo do vretja in mešamo cca. 10 minut, da dobimo gostoto medu. Pazimo, da se ne prismodi. Med vrenjem je vsebina svetle barve in bolj gosta, ko pa se ohladi, postane sirup svetleče temno rjave barve. Sirup hranimo v stekleni posodi v hladilniku.