DECEMBER

Na koledarju za leto 2014 že visi zadnji list – hitro je prišel naokoli. Dogodki so se zvrstili kot v blisku, zato bi bilo prav lepo, če bi nas prihajajoči praznični dnevi malce umirili in upočasnili. Poiščimo v sebi bogastvo notranjega miru in prispevajmo k manj kaotičnemu odnosu do vsega in vseh. Pozornost, sodelovanje in povezovanje so v teh dneh še posebej močni, zato vam ob koncu leta želimo prav to.

Pripravili pa smo tudi kar tri recepte, ki jih lahko posamezno preizkušate skozi celoten december, ali pa jih, tako kot mi, združite v okusno pojedino :) pa dober tek!

rm-dec

LIMONIN RIŽ S SEZAMOM

Sestavine:
5 dl riža, 2 žlički ghee masla, 7,5 dl vode, 1 žlica soli, 2 žlici prepraženih sezamovih semen, 1 žlička eko limonine lupinice, 1 žlička kurkume, 4 curry lističi, 3 čili papričice, 3 žlice sveže iztisnjenega limoninega soka.

Postopek:
Riž najprej operemo. V posodo damo 1 žličko ghee masla in počakamo, da se stopi. Nato dodamo riž in ga pražimo 2 minuti. Zatem dodamo še vodo in sol ter premešamo. Ko riž zavre, zmanjšamo ogenj na minimum in kuhamo še 10 minut. V manjši ponvi posebej stopimo 1 žličko ghee masla, dodamo curry lističe, čili, limonino lupinico in kurkumo ter rahlo pražimo 10 sekund. Odstavimo in vse skupaj stresemo v kuhan riž. Dodamo še prepražena sezamova semena in nazadnje limonin sok. Zopet dobro premešamo in nato postrežemo.

ČIČERIKINE KROGLICE

Sestavine:
3 skodelice kuhane čičerike, ¼ skodelice mletih orehov (ali mandljev), ½ žličke mlete kumine, ½ žličke mletega ingverja, 2 žlici ghee masla, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička soli.

Postopek:
V skledi pretlačimo kuhano čičeriko in dodamo vse ostale sestavine. Dobro zmešamo v enotno zmes in iz nje oblikujemo kroglice. Pripravljene čičerikine kroglice so odlično dopolnilo h kuhanim prilogam, pa tudi zelo praktične kot namaz.

ČATNI Z DATLJI IN JABOLKI

Sestavine:
6 srednje velikih jabolk, 7 svežih datljev medjool, 2 žlici ghee masla, 2 žlički nastrganega svežega ingverja, 2 cimetovi paličici, 1 žlička janeža, 1 zvezdni janež, 1 lovorov list, 5 klinčkov, 1 žlička kurkume, 4 žlice vode, 4 žlice rjavega sladkorja.

Postopek:
Jabolka operemo, olupimo in jim izrežemo peščišče. Narežemo jih na majhne koščke. V kozici segrejemo ghee maslo in vanj stresemo ingver, cimetovi paličici, janež, lovorov list in klinčke. Med mešanjem pražimo cca. 30 sekund. Dodamo kurkumo, zatem pa še narezana jabolka in datlje. Pražimo 5-6 minut in ves čas mešamo. Dodamo vodo. Pokrijemo in 25 minut kuhamo na močnem ognju, da postane vsebina precej mehka. Večkrat premešamo, če želimo, pa lahko jabolka s kuhalnico še dodatno zmečkamo. Dodamo sladkor in povečamo ogenj, nato pa neprestano mešamo, dokler se čatni ne zgosti. Odstranimo cimetovi paličici in klinčke. Pustimo, da se čatni ohladi na sobno temperaturo, in ga nato postrežemo.