DOSA – indijske palačinke z zelenjavno prilogo

Tokrat smo za recept meseca izbrali zanimivo jed, ki jo lahko kot trobentasti zvitek napolnimo z različnimi zelenjavnimi prilogami. Za pripravo indijskih palačink (dosa) ne uporabimo nobene moke, mleka in jajc, lahko pa poljubno dodajamo različna semena in začimbe. Priporočamo semena sabljastega triplata, ki so zelo učinkovita za redčenje sluzi v organizmu, palačinkam pa dajejo tudi lepo zlato barvo. Postopek se morda na prvi pogled zdi zapleten, vendar sploh ni – le en dan prej se moramo lotiti dela oz. čez noč v vodi namočiti riž in lečo za zmes. Med pripravo palačink pa pokuhamo zelenjavno prilogo – brstičnim ohrovtom in gorčičnimi semeni.

Sestavine:
DOSA – 3 skodelice basmati riža, 1 skodelica oluščene črne leče (urad dal), 2 žlici semen sabljastega triplata, ghee maslo (za peko).
ZELENJAVNA PRILOGA (brstični ohrovt z gorčična semena) – 2 skodelici brstičnega ohrovta,  1 žlica kokosove maščobe, 1 žlica semen gorčice, ¼ skodelice vode, ½ žličke kurkume, 2 žlički mletega ingverja, sol po želji.

Postopek:
Riž in lečo ločeno operemo, dokler voda ni bistra (riž 7-8 x, lečo 3 x). Riž predenemo v eno skledo, lečo, ki ji dodamo semena triplata, pa v drugo. V obe skledi prilijemo vodo (cca. 2 cm nad vsebino) in namakamo čez noč. Zjutraj vse skupaj odcedimo. V mešalnik (blender) pretresemo riž, dodamo nekaj vode in zmešamo v gosto zmes. Prelijemo v skledo. V mešalniku zmeljemo še lečo in semena triplata ter vse skupaj pridenemo k rižu. Pomešamo, pokrijemo z vlažno bombažno krpo in pustimo na toplem 2 uri.
V vmesnem času naredimo zelenjavno prilogo. V ponvi segrejemo kokosovo maščobo in pražimo gorčična semena, dokler ne počijo. Nato dodamo kurkumo in ingver, da vse skupaj zadiši. Brstiče ohrovta narežemo po dolgem na 2 ali 4 dele (odvisno od velikosti brsta) in rahlo popražimo v ponvi. Dodamo vodo in premešamo. Dušimo cca. 10-15 min, da ostane zelenjava še čvrsta.
Nato se lotimo peke palačink. Ponev pomažemo z ghee maslom in segrejemo na srednji vročini. V maso po potrebi dodajamo vodo, dokler ni tekočina svilnate strukture in se lepo maže (ne sme biti pregosta!). Naredimo palačinko premera 9-10 cm, pečemo 2 min, obrnemo in še na drugi strani popečemo do zlato-rjave barve. Vmes palačinke odlagamo na krožnik in jih hranimo na toplem v pečici.
Ko vse spečemo, jih zavijemo v trobentast zvitek, napolnimo z zelenjavno prilogo in serviramo.

Ob lahkem, hranilnem in zdravilnem obroku za celo družino vam želimo dober tek!