FEBRUAR

Na tople dni bo potrebno še malo počakati, a kaj kmalu bo tu »Valentin (14. 2.), ki prinese ključ od korenin.« Po starem slovenskem pregovoru to pomeni, da prihaja obdobje pomladi in prvega dela na vrtovih, hkrati pa Valentinovo pri nas praznujemo tudi kot dan zaljubljenih. Za predah med delom ali pa izraz pozornosti vašim najdražjim lahko v teh dneh pripravite okusen obrok – PIRIN ZDROB (HALVA). Hitra priprava tega preprostega živila naj vas navduši za uporabo v sladkih ali slanih različicah. Kot učinkovit gradnik zdravja je pirin zdrob v kombinaciji z ogrevalnimi začimbami cimeta, kardamoma in ingverja odlična sladica. S kumino, timijanom in kozjo skuto pa zelo okusen v obliki slanih cmočkov ob zelenjavnih prilogah.

PIRIN ZDROB (HALVA)

rm_feb

Sestavine:
200 g pirinega zdroba, 1 L rastlinskega mleka, 2 žlici kokosove maščobe, ščepec soli, mleti mandlji (po želji). Za sladko različico dodamo 4 žlice rjavega sladkorja in 1 žlico eko limonine lupinice.

Postopek:
V kozico vlijemo mleko, mu dodamo vse sestavine razen pirinega zdroba in zavremo. Ko mleko z vsemi ostalimi sestavinami zavre, vanj vsujemo pirin zdrob, nato pa cca. 5-8 minut ves čas previdno mešamo na rahlem ognju, da se izognemo grudicam. Nastalo zmes predenemo v potičnico ali posamezne skodelice, po želji posujemo z mletimi mandlji ali pa oblikujemo v cmočke kot prilogo ob glavni jedi.