GHEE KROGLICE – s pomarančo, kakavom in semeni

Ghee ali prečiščeno maslo je v ajurvedi, poznani kot najstarejši medicinski sistem zdravljenja, eno najbolj čislanih živil. Kot esenca kravjega mleka, hranilo za živčni sistem ter maščoba, ki najmanj od vseh maščob in olj obremenjuje jetra. Krepi umske sposobnosti, ne povečuje holesterola (tako kot npr. surovo maslo in druge živalske maščobe), saj v njem ni več živalskih proteinov. Zaradi tega ghee tudi ni kvarljiv tako kot surovo maslo. Hranimo ga lahko zunaj hladilnika neomejeno dolgo. S časom pridobiva celo nekatere kvalitete, ki se uporabljajo v zdravilne namene.

Sestavine:
– ghee maslo
– neškropljena pomarančna lupinica
– kakav v prahu
– mleta semena (bučna, sezamova, lanena …)
– nasekljana zelišča (npr. peteršilj)

Postopek:
Prekuhano maslo (oz. ghee v sanskrtu) je zelo cenjeno v ajurvedskem pristopu ohranjanja zdravja. Je izrednega pomena za vitalnost vseh tkiv v organizmu in krepi delovanje življenjskih funkcij. V procesu priprave se med počasnim kuhanjem izločijo beljakovinske maščobe kot usedlina, ki jo zavržemo. Ostane le čista maščoba, ki ne maši žil in tudi ne obremenjuje jeter.
Ghee se zelo priporoča pri pripravi jedi, saj npr. tudi začimbe, zelišča in vsa živila, ki jih na njem prepražimo, s pomočjo njegovih lastnosti prodrejo do vseh tkiv našega organizma.
Ta zdrava maščoba nas zelo greje tudi v skodelici čaja, za katerega zadostuje že 1 čajna žlička v napitku.
Zelo okusen namaz si ustvarimo, če ohlajeno in strjeno ghee maslo oblikujemo v kroglice in jih povaljamo v neškropljeni pomarančni lupinici, kakavu, mešanici različnih semen (mletih bučnih, sezamovih, lanenih …), nasekljanem peteršilju itd.

Dober tek!