JANUAR

S toplo in hranljivo tekočino, ki ji dodamo še malce ghee masla, dosežemo vsa tkiva v organizmu in jih tako kvalitetno nahranimo od znotraj. Na ta način pa ostanejo tudi vse sluznice dovolj zaščitene in pripravljene za »odbijanje« nepovabljenih virusov in bakterij. Zato priporočamo, da vsem jedem v zimskem obdobju dodajate nepogrešljivo kurkumo, ki deluje protivnetno in ogrevalno. Z začimbami kot so cimet, ingver in kardamom pa obrokom dodamo še močnejši okus. Za krepitev odpornosti si lahko pomagate tudi z receptom »naravni antibiotik«, ki smo ga objavili že pred dobrim letom (november 2013).

Tokrat pa smo pripravili »zlato mleko« – napitek, ki ne povzroča zasluzenosti, saj ga začinimo z začimbami z ogrevalnim efektom. Skodelico napitka pa si privoščimo čez dan ali pred spanjem.

januar

ZLATO MLEKO

Sestavine:
½ žličke kurkume, ½ žličke mletega kardamoma, ½ žličke mletega cimeta, 1 skodelica mleka, 1 žlička medu (po želji dodamo na koncu, vendar ne v vrelo mleko!).

Postopek:
Mleku dodamo vse naštete začimbe in ga segrejemo. Mešamo, da se grudice začimb v prahu razbijejo. Odstavimo ga z ognja in pustimo, da se rahlo ohladi (na cca. 45°C). Nato ga prelijemo v skodelico, v katero smo predhodno že dali žličko medu, če želimo slajši okus. Zlato mleko pijemo čez dan ali pred spanjem.