PRAZNIČNA MIZA

Praznična miza s ščepcem ajurvede narekuje uporabo toplih začimb in hranljivih jedi v decembru. Da bi lahko na ta način pogostili vse, ki pridejo k nam z dobrimi željami, ali jih želimo mi obdariti, vam predlagam MINI GRIŽLJAJ (prosena kaša s koromačem v zvitku morske alge nori), KAKIJEV KRUH (s kardamomom in brez kvasa) in sladkanje s TAPIOKA PUDINGOM (brez glutena). Največja količina začimbe pa naj pripada naši hvaležnosti in ljubečemu namenu pri pripravi hrane, ki jo postrežemo.

MINI GRIŽLJAJ (prosena kaša s koromačem v zvitku morske alge nori)

Sestavine:
– prosena kaša
– sol
– poljubna zelenjava različnih barv (rdeče korenje, rumeno korenje, por, koromač ipd.)
– popečeni lističi morske alge sushi nori
– sveže zelenje koromača

Postopek:
Zelenjavo narežemo na trakove in hrustljavo skuhamo v slanem kropu. S penovko jo predenemo na krožnik, vodo pa uporabimo za kuhanje prosene kaše v razmerju 1:3 cca. 15 minut. Nato si pripravimo predhodno popečen list alge (če še ni pripravljena na tak način v originalnem zavitku, jo lahko sami popečemo tako, da posamezen listič držimo nad vročo ploščo ali plamenom, da spremeni barvo) in ga po rahlo rebrasti strani enakomerno premažemo s kašo. Pustimo 1 cm praznega robu na vseh štirih stranicah (da lažje in lepše naredimo zvitek) in obložimo s trakovi zelenjave ter z zelenjem koromača. Tesno zavijemo, z ostrim nožem narežemo na kolobarčke in serviramo kot hladni prigrizek.

KAKIJEV KRUH (s kardamomom in brez kvasa)

Mokre sestavine:
– 3 beljaki
– 2 zrela srednje velika kakija
– 1 skodelica javorjevega sirupa
Suhe sestavine:
– 3 skodelice pirine moke
– 1 skodelica mletih mandljev
– 1 žlička vinskega kamna
– 1 žlička sode bikarbone
– 1 žlička soli
– 10 celi strokov kardamoma

Postopek:
Stroke kardamoma stremo v možnarju, da počijo, odstranimo suho lupino in drobno stremo semena. Ostale suhe sestavine zmešamo v posebni skledi. V drugi posodi kakija iztisnemo iz usnjatega olupka, odstranimo morebitne koščice, lupino pa drobno narežemo in uporabimo. Dodamo javorjev sirup ter z metlico stepene beljake. Vse skupaj premešamo v gladko maso, ki jo nato počasi dodajamo v skledo s suhimi sestavinami. Pekač obložimo s peki papirjem in pečemo na na 160°C cca. 55 minut. Ohlajen kruh po vrhu okrasimo s rezinami kakija in postrežemo samostojno ali z različnimi namazi.
Opozorilo: če sta kakija prevelika, bo testo bolj mokro in potreben bo daljši čas peke – preverite z zobotrebcem!

TAPIOKA PUDING (brez glutena)

Tapioka je škrob, pridobljen iz belega stržena korenine zelo skromne in nezahtevne rastline kasave (Manihot esculenta). Navdušuje s svojo uporabnostjo pri zgoščanju različnih jedi, še posebej sladic, poleg tega pa ne vsebuje glutena.

Sestavine:
– 2 skodelici vode ali riževega mleka
– ⅓ skodelice drobnih zrnc tapioke
– 1 žlička cimeta
– ½ žličke pimenta
– ščepec muškatnega oreščka
– 2-3 žlice javorjevega sirupa

Postopek:
Vodo oz. riževo mleko in tapioko v kozici zavremo, nato pa zmanjšamo temperaturo na minimum in z rahlim mešanjem kuhamo 10 do 15 minut – toliko, da zrnca nabreknejo in postanejo prozorna. Nato vmešamo vse začimbe in sladilo (če uporabimo riževo mleko, dodamo manj sladila). Predenemo v steklene čaše in uživamo v vsaki žlički te lahkotne sladko-pikantne dobrote.