RJAVČKI Z OLJČNIM OLJEM IN SOLNIM CVETOM

Poletja ne bomo kar tako izpustili iz rok – tudi dobesedno ne :). Primorsko sonce, ujeto v domačem oljčnem olju prijateljice Lili z Belvedera nad Izolo in solni cvet iz Piranskih solin, darilo Ninine tašče Silve, sta pomembni sestavini rjavčkov. Kot nam priporoča ajurveda, je pomembno, da tudi za »zdrave pregrehe« izbiramo lokalne in sezonske sestavine.  Seveda pa pri uživanju dobrot ne pozabimo na zmernost.

rjavčki1
Sestavine (vse naj bodo organske pridelave):
1 žlička sode bikarbone, 1 žlica vroče vode, ½ skodelice oljčnega olja, 1 skodelica rjavega sladkorja, 2 jajci, ¾ skodelice polnozrnate moke, ¾ skodelice kakava v prahu, ½ žličke morske soli Solni cvet, 1 žličke vanilije v prahu (po želji še koščke grenke čokolade), ščepec soli za posip.

Postopek:
V manjši skledi v žlici vroče vode raztopimo sodo bikarbono. V posebni skledi z mešalnikom zmešamo oljčno olje in sladkor, da dobimo poenoteno maso. Nato dodamo prvo jajce in zmes dobro premešamo, potem pa še drugega, da se lepo sprime z oljem in sladkorjem. Prilijemo raztopljeno sodo in počasi vmešamo še moko, kakav in vanilijo v prahu. Po želji lahko vmešamo tudi koščke temne čokolade. Pripravljeno maso zamrznemo za 30 min (lahko tudi malce dlje), da postane kompaktna in se lažje nanaša na pekač.

Pečico segrejemo na 180°C, pekač obložimo s papirjem za peko, nato pa maso s pomočjo žlice razporedimo v kupčke in jih rahlo poravnamo. Vsak kupček po vrhu posujemo še s soljo in pekač denemo v pečico za cca. 10 min. (oz. toliko, da začnejo robovi rjavčkov dobivati temnejšo barvo). Ko so pečeni, jih popolnoma ohladimo in šele nato z lopatko predenemo na servirni krožnik.

r_

Uživajte v okusnih rjavčkih :)!