SEPTEMBER

Mmmm, kako prija toplota … hvaležni za vsak topel, sončen dan in vsak zdrav plod z vrta, ki nam ga je uspelo pobrati, obujamo minevanje letošnjega deževnega poletja. Toploti, ki se nam je takole izmuznila, ne smemo dovoliti, da kar pobegne, saj jo potrebuje prav vsaka naša celica. In, kadar je temen oblak z dežjem še tako vztrajen, lahko vsak z izbiro vsebin, ki jih vdahne dnevu, spremeni potek in utrip minut, ki se nemo vrstijo. Imamo barvo, imamo čopič, platno pa je vsak posamezen dogodek, ki ga doživimo in na svoj način tudi preobrazimo.

Tople barve naj zažarijo tudi na septembrskem jedilniku. Priporočam vam sočne rdeče paprike, polnjene s kvinojo, ki skupaj z mandlji, pehtranom in poprom pogrejejo oko in telo (celo malo na zalogo :)).

Recept meseca: KVINOJA IN PEHTRAN V OBJEMU RDEČE PAPRIKE

papričiceSestavine:
1 skodelica kvinoje, 2 skodelici vode, 3 rdeče paprike, ½ skodelice rdeče čebule, 4 stroki česna, 2 žlički pehtrana, 1 žlica ghee masla, ščep soli, ščep črnega popra, cca. 3 žlice mladega kozjega sirčka.

Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C. V kozico damo kvinojo in vodo in počakamo, da zavre, nato pa pokrito ob vretju kuhamo 20 minut. Na ponvi segrejemo ghee maslo ter dodamo nasekljano čebulo in česen (lahko ostane tudi v stroku, le prerezan naj bo). Ko čebula postekleni in se zmehča, dodamo pehtran, sol in poper. Ponev odstranimo z ognja in vse skupaj dodamo h kuhani kvinoji, v katero nato rahlo vmešamo še mehki mladi kozji sir.

Rdeče paprike prerežemo na pol, jih očistimo ter napolnimo z obogateno kvinojo. Na peki papirju v pekaču razporedimo napolnjene polovičke paprik ter jih posujemo še z nekaj sira in mandlji. Pečemo 20 minut. Ko so paprike pečene, jih tik pred serviranjem posujemo še s pehtranom.

Pripravljena jed je po priporočilih ajurvede zelo primerna, da pripravi organizem na jesensko sezono. Postrežemo pa jo lahko kot kosilo ali večerjo – vsakič izvabi ugodje in utrip domačnosti zadovoljnih jedcev. Dober tek!