Sončna buča (shranek za mrzle dni)

Iz obilice buč, ki nam jih Narava natrosi konec poletja, si lahko pripravimo enostavne in hranljive jedi za sproti, pa tudi shranke v kozarcu. Ti so še posebej dobrodošli v hladnejših in turobnejših dneh, ko nas ogrejejo in pričarajo toploto sonca prav do vsake celice. Lepa hvala Viki in Mariji za domačo bučo, orehe in ghee maslo!

november_15

Sestavine (vse naj bodo ekološke):
800 g buče Hokaido, 2 šalotki, 250 g suhih marelic, 1 pest oluščenih orehov, 1 pest drobno sesekljanega svežega ingverja, 1 pest datljev, 3 dcl jabolčnega kisa, 300 g rjavega sladkorja, 1 žlica ghee masla, 2 žlici gorčičnih semen, 1 žlica semen koromača, 1 žlica celega popra, 1 žlica čilija v prahu, 3 curry listke, 1 žlica soli.

Postopek:
V ponvi segrejemo ghee maslo, popražimo semena gorčice, koromača, popra in curry listke, potem pa še sesekljano šalotko, ingver in nazadnje čili. Dodamo na kocke narezano bučo (ki je ne lupimo), marelice, datlje in sesekljane orehe. Dušimo 20 minut, nato pa dodamo sladkor, sol, zalijemo s kisom in dušimo še 30 minut. Sterilizirane kozarčke za shranek še vroče napolnimo in takoj zapremo, nato pa počasi ohlajamo. Da se vsi okusi sončne buče z dodatki dobro povežejo v kozarcu med seboj, traja … zato malo potrpljenja … in čez dober teden ali dva na radovedno degustacijo :)!