Sprostite se s pravilnim dihanjem

Preden nadaljujete z branjem, za trenutek obrnite pozornost na svoje dihanje. Dihate sproščeno, globoko, s prepono? Ali plitvo, hitro, prsno?

dihanjewww.bodieko.si/dihanje

Dihanju običajno ne posvečamo posebne pozornosti. Še posebej ne, kadar smo zadovoljni in sproščeni. Dihamo globoko in enakomerno. In tako je prav. Ko pa smo napeti, zaskrbljeni, ko nas je česa strah, ipd., se naš ritem dihanja spremeni. Dihamo bolj plitvo, hitro in neenakomerno in pogosto ob tem zaznamo še tesnoben občutek ali pritisk v prsnem košu (ali/in še kje drugje v telesu). Če je to stanje kratkotrajno in se kmalu spet sprostimo, naše telo ne bo bistveno trpelo. Če pa je stresno stanje dolgotrajno (mnogo ljudi je neprestano v stresnem stanju in se tega niti ne zaveda) in naše dihanje posledično dlje časa nepravilno, ima to lahko neprijetne posledice na naše počutje in zdravje. Pri hitrem, plitvem, prsnem dihanju lahko namreč pride do pomanjkanja kisika in naraščanja ogljikovega dioksida v telesu, kar lahko privede do simptomov kot so omotičnost, razbijanje srca, mišična napetost, glavobol in utrujenost.

Stresnim situacijam se v današnjem tempu življenja le težko izognemo. Prav tako ne moremo pričakovati, da bomo vedno zadovoljni in sproščeni. Lahko pa se odločimo, da se bomo tekom dneva sem in tja za trenutek ustavili in usmerili pozornost na dihanje in poskrbeli za to, da se vedno znova vrnemo v stanje sproščenosti in umirjenega dihanja. Pravilno, globoko in umirjeno dihanje je namreč prvi korak v obvladovanju stresa in napetosti.

Eden od zelo učinkovitih načinov sproščanja in umirjanja dihanja je uporaba ene od tehnik metode EFT, ki se imenuje »Tehnika tapkanja na vdih«. Postopek je enostaven in običajno ne terja prav veliko časa.

Če želite preizkusiti ta način sproščanja, si oglejte posnetek na spletni strani www.eftcatherine.com, v katerem je prikazan celotni postopek in ob katerem boste lahko tudi vi sproščeno zadihali.