Stročji fižol in čebula – po ajurvedsko

Na prvi pogled težje prebavljivi živili veljata za »obremenilen obrok«. A z nekaj znanja ju lahko spremenimo v hranljiv in nasiten obrok. Na naših tleh je mnogo avtohtonih vrst čebule in fižola in prav to je največja dragocenost pri izbiri živil – lokalna hrana. Če stročji fižol kuhamo skupaj z ingverjem in lovorjevim listom, čebulo na drobno sesekljamo in prelijemo z limoninim sokom, nato pa dodamo še baziliko in šetraj, nam ta kombinacija ne bo povzročala težav v želodcu in pri prebavljanju. Za obogatitev jedi pa dodamo še nepogrešljivo domače bučno olje iz Prlekije.

okt_15Sestavine:
500 g stročjega fižola, 1 kom ptujske rdeče čebule, 2 žlički soli, 2 lovorjeva lista, 2 cm olupljene korenine ingverja.
Za preliv: sok 1 limone, pest sveže bazilike (oz. ščepec posušene), 1 vejica šetraja (oz. ščep posušenega), sol ter 3 žlice bučnega olja.

Postopek:
Fižolu odrežemo le pecelj in mu odstranimo morebitna vlakna. Nato ga operemo ter kuhamo v majhni količini osoljene vode skupaj z ingverjem in lovorjevima listoma. Čebulo drobno nasekljamo in prelijemo s sestavinami za preliv. Pustimo stati cca. 15 minut, da se vse lepo prepoji. Kuhan fižol s penovko poberemo iz lonca in ga rahlo ohladimo, nato pa vmešamo preliv in postrežemo. Po ajurvedi, a še vedno lokalno :). Dober tek!